Architecture


exterior_002.jpg

Architectural Style and Character

We envision the Magnolia at the Park as a modern, sophisticated boutique hotel. The architectural style of the building is contemporary, with an eclectic mix of traditional elements and materials designed and detailed in a modern architectural vocabulary. These elements include a distinct horizontal roof overhang element, contemporary modern pilasters, complimentary brick colors, wood facades accents, bronze vinyl windows, bronze storefronts, horizontal wood balconies, wrought iron railings, metal canopies, and wood soffits. The colors used are warm greys in a monochromatic tone. Limestone will be used on the façade in strategic locations throughout the building. 


exterior_009.jpg

facade massing and articulation: MAIN STREET

The building facades along Main Street are urban in character, designed with larger massing to be in context with the adjacent commercial buildings. The building masses create the “gateway” to Main Street and a rchitectural massing and landscaping will give a sense of pedestrian scale to the street. Paved walkways and plazas at the leasing center will also help to activate Main Street.


Context

The Magnolia property site, located in Santa Ana on a major thoroughfare with several high-rise office and commercial buildings, is adjacent to a 10-story office building that is over 100 feet high, and is located across the street from the Discovery Cube Science Center, which is a 59,000 Square foot learning facility with a 10-story, 108 foot high solar cube that is on top of the main exhibition hall.

ContextC.jpg

 

building concept

The building is designed as a “wrap" configuration with residential units concealing the central residential parking structure. An expansive pool and recreational facility is featured on the top of the parking structure. A secondary pool area is also located on the ground level. The residential building configuration is designed to allow courtyards that break-up the mass of the building. Lofts are also featured at the top level to create the look of “Penthouse Units”.  The facade of the building facing Santiago Park  to the north allows units to have views of the park and its trails.


Massing and articulation

The massing along Edgewood Road transitions into smaller masses and is broken up vertically to appear like townhomes. Massing along Edgewood and the eastern portion of the property is further broken down, as the building steps down from 5 stories to 3.  In addition, the building is also designed in a series of courtyards to create large, extensively landscaped buffers. Minimal windows are placed facing the adjacent homes.

The facade along Santiago Park is broken down vertically and articulated with varying window sizes, Juliette balconies, varying roof parapet heights, and detailed cornices.  Massing is further broken down with horizontal roof elements. Horizontal wood slats on the balconies are used to create a series of “park pavilions” overlooking the park. The facade is also offset to create a series of individual buildings.